Surówka z marchewki i jabłka – wartościowy przepis na szybką przekąskę

Zdrowe odżywianie jest bardzo ważnym aspektem podczas każdej diety. Coraz więcej osób decyduje się ostatnimi czasy na zdrowy tryb życia. Stało się to swego rodzaju trendem, który coraz bardziej rozpowszechniany jest zwłaszcza wśród osób młodych. Zdrowy tryb życia oraz zdrowe odżywianie to nie tylko katorżnicza dieta polegająca na jedzeniu sałaty i tofu. Mity o takim odżywianiu już dawno zostały wysłane między bajki. Dobry i zdrowy posiłek powinien dostarczyć nam odpowiedniej dawki witamin i minerałów, dlatego też bardzo często sięga się po skuteczny, acz prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z marchewki i jabłka. Jak taka surówka wygląda i jak ją przygotować?

Surówka z marchewki i jabłka to bomba witaminowa

Surówka z marchewki i jabłka to bardzo prosty w przygotowaniu przepis, który w przygotowaniu zajmuje dosłownie chwilkę, a jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych witamin, które nasz organizm potrzebuje do odpowiedniego działania. Surówka taka może służyć zarówno jako pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia, jak i również jako szybka przekąska do szkoły, czy do pracy.

Jak zrobić surówkę z jabłka i marchwi? Nic prostszego. Wystarczy, że zaopatrzymy się w kilka prostych produktów. Co jednak będzie nam potrzebne? Jak sama nazwa wskazuje – przede wszystkim marchewki i jabłka. Wartym odnotowania jest fakt, że powyższe składniki znajdują się na wyposażeniu praktycznie każdego domu, stąd na przygotowanie zdrowej i pysznej surówki jesteśmy w stanie pozwolić sobie praktycznie zawsze.

Surówka z marchewki z jabłkiem to dostarczyciel energii i witamin, który nie tylko jest zdrowym zamiennikiem gotowych posiłków dostępnych w marketach, czy nawet fastfoodów, a dodatkowo jest sycącym posiłkiem, po którego zjedzeniu będziemy syci, a co ważniejsze – nie będziemy odczuwali pokusy podjadania.

Jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka?

Jeżeli główne składniki naszej surówki posiadamy – powinniśmy przygotować jeszcze parę dodatków. Co dodać do surówki z marchwi? Popularnym składnikiem dodawanym do powyższej surówki, który również dostarczy nam odpowiednich witamin, jest nie kto inny jak cebula. Cebula ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz występujące naturalnie witaminy z grup B,C,K,E,A – sprawdzi się idealnie jako dodatek do surówki z marchwi i jabłka.

Oprócz powyższych składników – przydadzą się jeszcze sól, pieprz oraz dodatki jak oliwa z oliwek, cytryna, lub opcjonalnie jogurt naturalny. Opcji przygotowania takiej surówki jest naprawdę wiele, a jej przygotowanie uzależnione jest jedynie od naszej wyobraźni oraz rzecz jasna od tego, na co mamy w danej chwili ochotę. Jednak jak zrobić surówkę z marchewki oraz jabłek?

Dokładnie umyj wszystkie składniki

Pierwszym krokiem, jaki musimy dokonać jest dokładne umycie marchewki, jabłek oraz cebuli. Mycie warzyw oraz owoców jest bardzo ważnym elementem, który ma na celu pozbycie się wszelkiego rodzaju pestycydów, które mogą występować na warzywach oraz owocach zakupionych w sklepie. Jeśli posiadamy produkty z przydomowego ogródka – możemy pominąć dokładne mycie, które wystarczy zastąpić szybkim opłukaniem pod bieżącą wodą.

Kiedy nasze owoce i warzywa są czyste – należy obrać wszystkie marchewki ze skórki. Jabłek nie należy obierać, gdyż to właśnie w ich skórce znajduje się najwięcej witamin, a dla nich między innymi przygotowujemy nasz posiłek.

zetrzyj składanki i połącz ze sobą

Marchewki oraz jabłka należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a następnie przełożyć całość do miski. Cebulę zaś należy pokroić w drobną kosteczkę. Im drobniej tym lepiej – chyba, że preferujemy duże kawałki cebuli w naszej surówce. Następnie całość ze sobą łączymy i mieszamy ze sobą dokładnie, aby wszystkie składniki wymieszały się ze sobą oraz przeszły smakami. Taką mieszankę możemy odstawić na 15-20 min, aby składniki połączyły się ze sobą dokładniej – jednak krok ten możemy pominąć.

Następnie polewamy całość odrobiną oliwy z oliwek oraz możemy opcjonalnie skropić naszą surówkę cytryną, dodając jej dodatkowego aromatu, smaku, oraz rzecz jasna witamin, które cytryna niewątpliwie posiada. Na sam koniec wedle uznania możemy również dodać jogurtu naturalnego, który niejako połączy ze sobą wszystkie składniki w jedną zwartą całość.

Surówka z marchewki i jabłka jako idealny posiłek w ciągu dnia

Gotowe! nasza surówka z marchewki jak z restauracji może teraz towarzyszyć nam w drodze do pracy jako drugie śniadanie, czy przekąska po treningu. Przygotowując sobie pyszny i zdrowy posiłek w postaci surówki z marchewki i jabłka – jesteśmy w stanie zapewnić naszemu organizmowi wszystkiego, co konieczne do codziennego funkcjonowania. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.